Vzhodna Češka: čudoviti gradovi in poceni pivo

IMG_20181007_164906Pozdravljeni!

Že drugo leto zapored smo se ‘babn’ce’ (mama, sestra, botra in jaz) odpravile na potep po Češki. Lansko leto smo si ogledale lepote južne Češke, letos pa nas je pot zanesla bolj na vzhod. Prvi dan smo začele z rahlo zamudo, vendar smo se še pravi čas odpravile na pot. Najprej smo se ustavile tik za mejo, v mestu Mikulov. Gre za starejše mesto, znano po istoimenskem gradu, najstarejši kalvariji Svaty Kopeček in židovski sinagogi. Ogledale smo si grad s čudovitim vrtom, smo pa iskale tudi sinagogo, vendar je nismo našle. Po ogledu mesta, smo se odpravile naprej proti Valticam in Lednicam. IMG_20181007_164734V Valticah smo si ogledale grad in cerkev Marijinega oznanjenja, medtem ko smo se v Lednicah poleg čudovitega gradu, sprehodile tudi po grajskem vrtu, vse do minareta, na katerega smo se tudi povzpele. Odprl se nam je prečudovit pogled na grajski vrt, grad in samo mestece, ki je od leta 1996 tudi pod Unescovo zaščito. Po ogledu mesta, smo se odpravile še do zadnje destinacije dneva, do Brna, drugega največjega mesta Češke. Povzpele smo se na grad Špilberg, vendar si notranjosti žal nismo ogledale, ker so ga že zapirali. Po ogledu gradu smo se odpeljale do apartmaja, pojedle večerjo in si za zaključek dneva, privoščile pravo češko pivo. Nisem mogla verjeti, da sem v Bruslju dobila 0,5L pivo za 7,60€, medtem ko smo v Brnu za 7,30€, dobile kar 6 piv – noro!IMG_20181007_164810

Drugi dan smo se po zajtrku najprej odpravile do majhnega mesteca Lysice, kjer smo si od zunaj ogledale grad, pot pa nadaljevale do še ene vasi, Rajec nad Svitavou. Tudi tam smo si ogledale grad, ki je bil meni osebno, en izmed lepših, ki smo si jih ogledale. Skočile smo tudi v manjšo suvenirnico, pred odhodom pa smo si privoščile še kratek oddih v tamkajšnji restavraciji. Dan smo nadaljevale z vožnjo do Olomouca, moravske prestolnice iz 13.stoletja. Sprehodile smo se do strogega centra mesta, do Glavnega trga, ki je skupaj z baročnim stebrom Svete trojice, uvrščen pod Unescovo zaščito. Najprej mi je v oči padel visok stolp, z astronomsko uro v socialističnem slogu, kjer so namesto svetnikov, upodobljeni delavci; kasneje sem izvedela, da gre za mestno hišo z zvonikom. IMG_20181007_164850Poleg trga, smo si ogledale tudi cerkev Sv. Mavricija in se povzpele na stolp, od koder smo imele res čudovit razgled na celotno mesto. Odšle smo vse do cerkve Svetega Venčeslava, si privoščile kosilo, potem pa pot nadaljevale do Kojetina, majhne vasice, kjer smo imele za naslednja dva dni urejeno prenočišče. Nočitvi sem nam uredila v hotelu Pivovarsky, v katerem je mama že bivala. Razlog, zakaj si ga je zapomnila in želela, da tudi tokrat bivamo tam, je ta, da imajo v hotelu ogromno domačih živali. Najprej jih nismo opazile, potem pa smo ugotovile, da imajo vse, kar lahko najdeš; morske prašičke, želvo, mačke, zajce, kozo, celo prašiča. Dan smo zaključile s sladoledom v centru mesta.

IMG_20181007_164822Tretji dan smo se odločile, da bomo naredile trikotno turo, vse do Kromeriža. Najprej smo se odpravile do gradu Malenovice. Grad je bil zgrajen v 2.polovici 14.stoletja, vmes je bil velikokrat tudi porušen in na novo dograjen. Ker je grad danes preurejen v muzej, smo izkoristile priložnost in si ga ogledale tudi od znotraj. Imele smo simpatično mlado vodičko, ki je za Čehinjo, govorila presenetljivo dobro angleško, tako da smo res dobile informacije iz prve roke. Na koncu smo si v enem izmed prostorov gradu, ogledale tudi razstavo živalskega kraljestva in razstavo ročnih del v prostoru zraven gradu. Po ogledu gradu, nas je pot vodila naprej, do mesta Lešna. Tudi tu smo si želele ogledat čudovit grad, vendar smo ugotovile, da se le ta nahaja znotraj živalskega gradu, zato si ga žal nismo ogledale. Ker se je vreme zelo hitro spremenilo in je vedno bolj kazalo na dež, smo se ‘zbasale’ nazaj v avto in se odpeljale do zadnje destinacije dneva, Kromeriža. Ko smo parkirale avto, smo se odpravile do centra mesta, do glavnega trga, imenovanega Velke namesti. IMG_20181007_164753Tu smo si najprej privoščile kosilo, potem pa smo se s polnimi želodčki odpravile odkrivat mesto. Najprej smo si pogledale cerkev Sv. Mavricija, potem pa smo se sprehodile vse do gradu in čudovitega grajskega vrta. Če vam povem po pravici, smo se samo naslonile na ograjo in si od daleč ogledale vrt, ker smo bile vse že tako utrujene, da se nam ni dalo še na sprehod po vrtu. Po ‘ogledu’ vrta, smo se odpravile nazaj v Kojetin, kjer smo preživele še zadnjo noč na Češkem.

Zadnji dan smo začele z odličnim zajtrkom v hotelu, potem pa smo se počasi odpravile na pot. Ker nas je čakala dolga pot, smo se ustavile samo v Velehradu, majhnem češkem mestecu, ki ima velik pomen za vernike. Gre za najpomembnejši češki romarski kraj z baziliko sv. Cirila in Metoda iz 13.stoletja. Preden smo nadaljevale pot proti Sloveniji, smo porabile še zadnje češke krone na tamkajšnji stojnici, nato pa smo se počasi odpravile proti domu, kamor smo prišle okrog 18.ure zvečer.IMG_20181007_164945

Kaj mi je najbolj ostalo v spominu? Definitivno grad Rajec, mesto Olomouc, brnski motorist, hotel Pivovarsky z živalmi, odlično in poceni pivo, predvsem pa štirje čudovito preživeti dnevi v najboljši družbi. Ker tale izlet na Češko počasi postaja kar tradicionalen, imam občutek, da nas bo naslednje leto zopet zaneslo tja, ali pa mogoče kar na sosednjo Slovaško. Kdo ve.

Do naslednjič,
T.

Komentiraj